درباره این امر شناختی مهم، احادیث متعدد رسیده است و این موضوع عظیم قرآنی مورد تشریح و توضیح قرار گرفته است. از این جمله است حدیث دیگری که در کتاب «اصول کافی» نقل شده است. در این حدیث، از قول امام جعفر صادق علیهالسلام چنین آمده است:
علی علیهالسلام بسیار میفرمود، که هر گاه دو تن از اصحاب نزد پیامبر صلی الله علیه و آله بودند و آن حضرت سوره «انا انزلناه» را با خشوع و گریه تلاوت میکرد، میگفتند: چقدر در برابر این سوره حساسی؟ میفرمود: این حساسیت برای چیزی است که چشمانم دیده است، و جانم نوشیده است.
پس از من، جان این مرد (اشاره به علی) خواهد نوشید. میپرسیدند: تو چه دیدهای و او چه خواهد دید؟ پیامبر ص در پاسخ آنها روی خاک مینوشت:در شب قدر فرشتگان و روح به اذن خدا، هر امری (و تقدیری) را فرود میآورند.
آنگاه میفرمود: پس از این که خدای متعال فرموده است: من کل امر، (هر امری)، آیا چیز دیگری باقی خواهد ماند؟ میگفتند: نه این روایت نیز در این باب راهگشاست که گفتهاند سمعیات غذای عقلیاتند: امام جوادع در بیان حقایق شب قدر فرمودهاند: خداوند متعال شب قدر را ابتدای آفرینش دنیا آفرید، همچنین در آن شب نخستین پیامبر و نخستین وحی را آفرید.
در قضای الهی چنان گذشت که در هر سال شبی باشد که در آن شب تفصیل امور و مقدرات یک سال فرود آید. بیشک پیامبران با شب قدر در ارتباط بودهاند و پس از ایشان نیز باید حجت خدا وجود داشته باشد زیرا زمین از نخستین روز خلقت خود تا لحظه فنای آن بیحجت نخواهد بود.
خداوند در شب قدر مقدرات را نزد آن کس که بخواهد (وصی و حجت) فرو میفرستد. به خدا سوگند، روح و ملائکه در شب قدر بر آدم نازل شدند و مقدرات امور را نزد او آوردند و حضرت آدم درنگذشت مگر این که برای خود وصی و جانشین تعیین کرد.
بر هر یک از پیامبرانی که بعد از آدم آمدند نیز در شب قدر امر خداوند نازل میشد و هر پیامبری این مرتبت را به وصی خویش میسپرد. (کلینی، اصول کافی، کتاب الحجه.)
دوام این هستیشناسی و زنده بودنش تا قیامت از این حدیث شریف نیز معلوم میشود. چه این که قرآن نیز در شرح لیله القدر فعل ماضی را که ناظر بر گذشته است، به کار نبرده است.
نزول ملائکه و روح هر ساله تکرار میشود و این نزول مهبطی میخواهد که در عرف اهل معرفت آن مهبط قلب انسان کامل است و این اعتقاد شیعه ثابت میشود که عالم از حجت و امام و انسان کامل نباید خالی باشد. بدین دلیل نیز هست که در بیان معصوم از لیله القدر به نقطه اوج دین شما (شیعیان) تعبیر شده است.