به گزارش آینده روشن، یکی از مباحث محوری در حوزه مهدویت که کمتر بدان پرداخته شده، موضوع بررسی سیره حضرت حجت(عج) و مقایسه آن با سیره و یا شخصیت دیگر ائمه است. در این میان،
نسبت هایی که در مقایسه دو شخصیتی چون حضرت فاطمه (س) و امام عصر(عج) می توان یافت، چنین بحث هایی را غنایی دوچندان می بخشد.
از جمله این ارتباط ها و شباهت ها می توان به روایاتی اشاره کرد که پیامبر اسلام (ص) درباره وجود امام زمان (عج) در منابع روایی اسلام بدان اشاره کرده اند. در این بیانات در رابطه با مشخصات نسبی و ویژگی های فامیلی آن حضرت، در حدود هفتاد نفر از مراجع حدیثی و اعلام تاریخی اهل تسنن، این مسئله را نقل و ثبت کرده اند و در این نصوص بارها و با عبارات مختلف تاکید شده است که مهدی موعود از فرزندان فاطمه است.
حجتالاسلام علیاکبر مهدیپور از محققان و نویسندگان برجسته حوزه مهدویت است. تاکنون آثاری چند از وی در این زمینه چاپ و منتشر شده است. از آن جمله می توان به ترجمة اثر گرانسنگ روزگار رهایی ـ تألیف کامل سلیمان ـ درباره موضوع آخرالزمان و علایم و نشانههای آن، و آثاری دیگر درباره شناخت امام عصر(ع) اشاره کرد.
این پژوهشگر مهدوی در گفتوگوی پیش رو اطلاعات جامعی درباره ارتباط و اشتراکات حضرت مهدی (عج) و حضرت فاطمه (س) ارایه کرده است که متن کامل گفتگو را با هم می خوانیم:
* آنگونه که در احادیث ائمه می خوانیم، گویی ارتباط خاصی چه در مقام اثبات و جه در مقام ثبوت، بین حضرت فاطمه زهرا(س) و امام عصر برقرار است. به نظر شما چگونه می توان این ارتباط و قرابت را ترسیم کرد؟ مهدی پور: یکی از القاب فاطمه زهرا(س) "محدثه" است. محدثه یعنی کسی که فرشته با او سخن می گوید. از القاب امام زمان (عج) نیز چون سایر امامان "محدث" است.
یکی دیگر از القاب فاطمه زهرا(س) "منصوره" است. از القاب حضرت مهدی (عج) نیز "منصور" یعنی نصرت یافته است. در روایت است که خداوند رعب در دل دشمنان حضرت می اندازد و با این رعب خداوند بر آنها غلبه می کند.
یکی از القاب حضرت زهرا(س) و حضرت مهدی (عج) به ترتیب "مبارکه" و "مبارک" است. یکی از شایع ترین القاب حضرت فاطمه(س)، "زهرا"ست و نام دولت امام زمان (عج) نیز "دولت الزهرا" است.
یکی دیگر از القاب حضرت "مستغاثه" یعنی کسی که به او استغاثه می شود، است. از القاب حضرت حجت (عج) نیز "المستغاث" یعنی پناه امت است. در احادیث تعبیر شده که امت به آن حضرت پناه می برند همانگونه که زنبورهای عسل به ملکه خود پناه می برند.
یکی از ویژگی های ممتاز حضرت زهرا(س) نور درخشان سیمای آن حضرت است. عایشه می گوید: "ما در شب ها در نور جمال حضرت زهرا(س) نخ در سوزن می کردیم." این در حالی است که یکی از القاب حضرت مهدی (عج) نیز "طاووس اهل الجنه" است.
در حدیثی از معصوم درباره قدر و منزلت حضرت فاطمه زهرا(س) اینگونه بیان شده است که "من عرفها فقد ادرک لیله القدر"؛ کسی که فاطمه زهرا (س) را بشناسد، شب قدر را درک کرده است.
حضرت حجت (عج) نیز در این زمان صاحب لیلة القدر است. یعنی هر سال در شب قدر همه فرشتگان از آسمان به زمین می آیند تا در خدمت حضرت باشند. سوره قدر هم در همین زمینه نازل شده است.
* آیا در احادیث القاب مشترکی بین حضرت حجت (عج) و مادر بزرگوارشان وجود دارد؟ مهدی پور: "بقیه النبوه" یکی از القاب حضرت زهرا(س) است. لقب بازمانده نبوت را حضرت علی (ع) به حضرت فاطمه (س) داده است. حضرت زهرا(س) بازمانده 124 هزار پیامبر است. با آمدن این پیامبران کلمة الله تمام نشده و ادامه دارد و بقیه آن توسط حضرت فاطمه، در مصحف فاطمه آمده است.
تعبیر شده است که مصحف حضرت زهرا(س) برابر با قرآن است یعنی اگر قرآن را با حروف معمولی حروف چینی کنیم حدودا 600 صفحه می شود و اگر مصحف حضرت زهرا را با این حروف، حروف چینی شود، 1800 صفحه می شود در حالی که یک کلمه از قرآن در آن نیست و فقط ملاحم غیبی است و هر کس تا قیامت به قدرت می رسد در کتاب مصحف فاطمه آمده است.
امام زمان (عج) نیز بقیه الله است یعنی آنچه بنا است از علم در اختیار بشر قرار بگیرد با حضرت کامل می شود. آن مقدار که توسط 124 هزار پیامبر آمده و مردم با تجربه و تلاش به گسترش آن افزودند در آموزه های دینی ما به 2 حرف تعبیر شده و فرموده
” یکی از ویژگی های ممتاز حضرت زهرا(س) نور درخشان سیمای آن حضرت است. عایشه می گوید: "ما در شب ها در نور جمال حضرت زهرا(س) نخ در سوزن می کردیم." این در حالی است که یکی از القاب حضرت مهدی (عج) نیز "طاووس اهل الجنه" است. “
اند: دانش 27 حرف است. 2 حرف از آن توسط انبیا و تلاش مردمان به منصه ظهور رسیده است و 25 حرف آن توسط بقیه الله در دنیا منتشرمی شود.
* در کتب روایی و تاریخی، چه تعابیر و بیاناتی از حضرت زهرا(س) درباره حضرت مهدی (عج) آمده است؟مهدی پور: حضرت مهدی (عج) درباره حضرت فاطمه (س) فرموده اند: برای من در دختر پیامبر الگویی زیبا است". این مطلب در توقیع شریف بقیه الله در کتاب غیبت شیخ طوسی آمده است.
حضرت زهرا(س) نیز درباره بقیه الله اشاراتی داشته اند. وقتی حضرت زهرا(س) بین در و دیوار گرفتار شده بود نام حضرت مهدی (عج) را تکرار می کرد.
مرحوم آیت الله قزوینی می فرمودند: منابع را جستجو کردم. دیدم حضرت زهرا (س) 24 مرتبه نام حضرت مهدی (عج) را تکرار کرده است.
* با توجه به موقعت خاص و منحصر به فرد حضرت زهرا(س) در تاریخ صدر اسلام، چه ویژگی هایی از سیره رفتار و گفتار ایشان می تواند برای منتظران شیعه در عصر غیبت الگو باشد؟ مهدی پور: اطاعت و فداکاری و ایثار برای امام دوران یکی از ویژگی های حضرت زهرا(س) است که باید برای منتظران شیعه در عصر غیبت الگو باشد.
حضرت زهرا(س) همه مشکلات را برای دفاع از امیرالمومنین به عنوان امام زمانش تحمل می کرد ما نیز باید با تاسی به حضرت زهرا(س) برای دفاع از امام زمانمان با تمام نیرو در اطاعت و خدمت امام باشیم و تلاش کنیم مشکلات ظهور را در حد توان مرتفع کنیم.
به نقل از وبلاگ یاوران مهدی
http://zah123.blogfa.com/post-155.aspx